Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/697
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGölcük, Adem-
dc.contributor.authorHansu, Abdulazim-
dc.date.accessioned2021-12-13T10:29:50Z-
dc.date.available2021-12-13T10:29:50Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Mir2lXQK1dkmQ9Ige3PZbqgPKmUTC2vXD0fftv7YXHMdnDW-y0YjdbsTJiQW84WC-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13091/697-
dc.description.abstractDünyada, enerjinin daha verimli kullanılması amacıyla yüksek enerji verimine sahip ve kullanım kolaylığı sağlayan fırınlar üzerindeki çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde, elektrikli fırınlarda kontrol yöntemleri geliştirilmekte ve kontrolü sağlamak için kullanılan veriler artırılmaktadır. Bu çalışmada; elektrikli fırınlarda enerji tüketimi, pişirme süresi, pişirme programları ve pişirme kalitesi gibi özellikleri etkileyen unsurların belirlenmesi amacıyla çeşitli makaleler ve patentler incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda fırınlarda pişirme sıcaklıkları, pişirme programları ve pişirme süresine yönelik bilgi elde edilmiştir. Bu konuya mühendislik bakış açısı ile yaklaşarak ve pişirilecek olan cismin ağırlığını dikkate alarak sıcaklık kontrolü yapılabilen ve pişirme süresi ayarlanabilen PLC kontrollü, dokunmatik ekranlı elektrikli fırın tasarlanmıştır. Kullanıcı sıcaklık kontrolünü, pişirme süresini ve pişirme programını dokunmatik ekran ile ayarlayabilmektedir. Kullanıcı dokunmatik ekran üzerinden pişme sürecini grafiksel olarak takip edebilmekte ve aynı grafikteki verileri de kayıt altına alabilmektedir. Bu çalışmada, ekmek hamurunun pişme sürecindeki ağırlığının sıcaklığa göre değişimi incelenmiştir. Aynı ekmek hamurunun farklı gramajları benzer sıcaklıklarda pişirilmiş ve pişme süreleri arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen verilere göre akıllı fırın tasarlanmış ve pişirme programları oluşturulmuştur.en_US
dc.description.abstractIn the world, studies on ovens that have high energy efficiency and ease of use are increasing day by day to make more efficient use of energy. Nowadays, control methods are developed in electric ovens and the data used for control are increased. In this study; various articles and patents have been examined in order to determine the factors affecting the characteristics such as energy consumption, cooking time, cooking programs and cooking quality in electric furnaces. As a result of the investigations, baking temperatures, cooking programs and cooking time were obtained in the ovens. This subject has been designed with a PLC controlled, touch screen electric oven, which can be controlled with an engineering point of view and taking into account the weight of the object to be cooked. The user can adjust the temperature control, cooking time and cooking program via the touch screen. The user can monitor the cooking process graphically via the touch screen and record the data in the same graph. In this study, the change in the weight of bread dough in the process of baking was investigated. The different weight in grams of the same bread dough were cooked at similar temperatures and the differences between cooking times were compared. According to the data obtained from these studies, smart oven was designed and cooking programs were created.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherKonya Teknik Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectElektrik ve Elektronik Mühendisliğien_US
dc.subjectElectrical and Electronics Engineeringen_US
dc.subjectAğırlıken_US
dc.subjectWeighten_US
dc.subjectElektrikli fırınen_US
dc.subjectElectric furnaceen_US
dc.subjectFırınlaren_US
dc.subjectFurnacesen_US
dc.subjectPişirme sıcaklığıen_US
dc.subjectCooking temperatureen_US
dc.subjectSıcaklıken_US
dc.subjectTemperatureen_US
dc.subjectSıcaklık değişimien_US
dc.subjectTemperature changeen_US
dc.subjectSıcaklık ölçmeen_US
dc.subjectTemperature measurementen_US
dc.subjectTasarımen_US
dc.subjectDesignen_US
dc.titleAğırlığa duyarlı sıcaklık kontrollü fırın tasarımı ve gerçekleştirilmesien_US
dc.title.alternativeWeight sensitive temperature controlled oven design and implementationen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage94en_US
dc.institutionauthorHansu, Abdulazim-
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid551605en_US
item.grantfulltextopen-
item.openairetypeMaster Thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1tr-
item.cerifentitytypePublications-
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu
Files in This Item:
File SizeFormat 
551605.pdf4.97 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

268
checked on Apr 29, 2024

Download(s)

456
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.