Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/6140
Title: Geri Dönüşüm Agregalrından Üretilen Atık Teneke Katkılı Betonların Mekanik Özelliklerinin Araştırılması
Other Titles: Investigation of the Mechanical Properties of Waste Tin Additive Concrete Produced by Recycling Aggregates
Authors: Amini, Mohammed Hosan
Kamanlı, Mehmet
Ünal, Alptuğ
Keywords: Geri Dönüşüm
Recycling
Beton
Concrete
Kullanılabilirlik
Usability
Sürdürülebilirlik
Sustainability
Mekanik Özellikler
Mechanical Properties
Publisher: SETSCI
Abstract: Bu çalışmada, beton bileşenleri içerisinde en büyük paya sahip doğal kaynak olan agregaların geri kazanılarak beton üretiminde, maksimum düzeyde yeniden kullanılması hedeflenmiştir. Geri dönüşüm agregaların beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada doğal agrega ve geri dönüşüm agregalar %100 doğal agregalı, ince agregası %100 geri dönüşüm, iri agregası %100 geri dönüşüm ve %100 geri dönüşüm agregalı oranlar şeklinde beton serileri üretilmiştir. Betonun fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirmek amacı ile mineral katkı olarak silis dumanı %10 oranında çimento ile ilave edilmiştir. Dökülen beton numuneler 7., 28. ve 90. günlerde fiziksel ve mekanik deneyler yapılmıştır. Karışımların su/çimento oranı 0,50 olup hedef dayanımı C30/37 betonu olarak üretilmiştir. Beton üretiminden önce hazırlanan agregalarda birim ağırlık, özgül ağırlık, su emme, granülometri ve Los Angeles aşınma deneyleri, taze betonda slump (çökme) ve sertleşmiş betonda birim ağırlık ve basınç dayanımı deneyleri araştırılmıştır. Bu çalışmada ayrıca atık teneke ambalajları beton ile karıştırılarak betonun mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Atık teneke ambalajları boy/en oranı l∕e=70mm/5mm olarak kestirilip 40 kg∕m3 şeklinde karışımlarda kullanılmıştır. Sonuç olarak geri dönüşüm agregaların doğal agregalara göre su emme oranı daha yüksek olduğu, dolaysıyla işlenebilirdik açısından tamamen geri dönüşüm agrega değil de belirli oranda beton üretiminde kullanılabilir olduğu ortaya çıkarılmıştır.
In this study, it is aimed to reuse the aggregates, which are the natural resources which have a large share in the concrete components, in the production of concrete, at maximum level. In this study which investigated the usability of recycled aggregates in concrete production, natural aggregate and recycled aggregates were produced as 100% natural aggregate, fine aggregate 100% recycled, coarse aggregate 100% recycled and 100% recycled aggregate ratios as concrete series. 10% silica fume of cement weight was used as mineral additive and the water/cement ratio of mixtures is 0.50 and target strength is produced as C30/37 concrete. Physical and mechanical tests were carried out on the 7th, 28th and 90th days of concrete samples. Unit weight, specific gravity, water absorption, granulometry and Los Angeles abrasion tests in aggregates, slump in fresh concrete, unit weight and compressive strength tests in hardened concrete were investigated. Also used length/width ratio l∕w=70/5mm and 40kg∕m3 of waste tin packages and the effect on the concrete was investigated. As a result, it was revealed that the recovered aggregates have a higher water absorption rate, and therefore they can be used in the production of concrete at a certain rate rather than completely recovered aggregate.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.13091/6140
Appears in Collections:Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
proceeding_book_isas2019_ENS1.pdf774.29 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

46
checked on Oct 7, 2024

Download(s)

8
checked on Oct 7, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.