Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/5654
Title: Süt ürünleri endüstrisinin su ayak izinin belirlenmesi
Other Titles: Determination of water footprint of dairy products industry
Authors: Zai, Qand Agha Doulat
Advisors: Küçükçongar, Sezen
Keywords: Çevre Mühendisliği
Environmental Engineering
Publisher: Konya Teknik Üniversitesi
Abstract: Bu tez çalışmasında Su Ayak İzi Ağı (WFN) tarafından geliştirilen yöntem kullanılarak, üç farklı süt ürünün (beyaz peynir, kaşar peyniri ve yoğurt) yeşil, mavi ve gri su ayak izinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Süt üretiminin geçekleştirildiği çiftlik, süt toplama ve iletiminin yapıldığı tesis ve süt ürünleri üretiminin yapıldığı tesis boyunca doğrudan ve dolaylı su ayak izleri belirlenmiştir. Toplam su ayak izleri kaşar peyniri için 12879 m3/ton, beyaz peynir için 8371 m3/ton ve yoğurt için 1674 m3/ton olarak belirlenmiştir. Süt ürünlerinin üretiminde toplam su ayak izinin yaklaşık %97.5'i süt üretiminin sağlandığı çiftlikte oluşan su ayak izidir, bunun da önemli bir kısmı yem bitkilerinin üretimiyle ilişkilidir. Bu nedenle su ayak izinin azaltılmasında yem bileşenlerinin üretimiyle ilgili bölgesel bazda düzenlemelerin yapılması ve daha az su tüketimini sağlayacak teknolojilerin araştırılması önem arz etmektedir.
In this thesis, it was aimed to determine the green, blue, and gray water footprints of three different dairy products (white cheese, kashar cheese and yoghurt) by using the method developed by the Water Footprint Network (WFN). Direct and indirect water footprints were determined throughout the dairy production farm, milk collection and transmission facility, and dairy facility. Total water footprints were determined as 12879 m3/ton for kashar cheese, 8371 m3/ton for white cheese, and 1674 m3/ton for yoghurt. Approximately 97.5% of the total water footprint of dairy products occurs on the dairy farm, and a significant part of this is related to the production of feed crops. Therefore, in reducing the water footprint, it is important to ensure regional regulations regarding the production of feed ingredients and to research technologies that will enable less water consumption.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=cr4SkWLaRMhkDRBjqthpsbxbU20BKXr-PhNtKprSRTxBOpq2HTy1t0LgRKZgpJMe
https://hdl.handle.net/20.500.13091/5654
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on Aug 26, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.