Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/5094
Title: Ankara ili Mamak ilçe merkezi katı atık yönetimi
Other Titles: Ankara province Mamak district center solid waste management
Authors: Gümüş, Esra
Advisors: Dursun, Şükrü
Keywords: Çevre Mühendisliği
Environmental Engineering
Publisher: Konya Teknik Üniversitesi
Abstract: Bu çalışmada, Ankara ili Mamak ilçe merkezi katı atık yönetimi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Atıkların yönetiminde görev alan Mamak Belediyesi'nin atıkların azaltılmasına yönelik hizmetleri ve ITC-Mamak tesisinin atıkların geri kazanımı ve entegre bir şekilde yönetimini sağlayan faaliyetleri incelenmiştir. Katı atık yönetiminin en önemli rolünü alan bireylerin davranış, tutum, bilgi düzeyleri ve duyarlılıklarını belirlemek için Mamak'ta ikamet eden, 18 yaş üzeri 204 kişiye WEB tabanlı 30 soruluk anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına SPSS analizi uygulanmış olup, çalışmanın hata payı 6,86, güven aralığı %95 düzeyindedir. Elde edilen verilere, normallik analizi, ANOVA analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak frekans tabloları oluşturulmuştur. Bu bilgiler ışığında katı atık yönetiminde karşılaşılan sorunlar araştırılmış ve öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak anket uygulaması yapılan bireyler tarafından, evlerde oluşan katı atıkların ayrı ayrı biriktirilmesi konusuna yeteri kadar önem verilmediği, günlük hayatlarında oluşan atıkların azaltımı konusunda daha çok bilgi sahibi olmak istedikleri tespit edilmiştir. Bu minvalde sıfır atık yaklaşımı ve katı atık yönetimi çalışmalarının, toplumun daha bilinçli ve duyarlı hale getirilmesi noktasında yaygınlaştırılmasında fayda mülahaza edilmektedir.
In this study, researches were conducted on solid waste management in Mamak district center of Ankara province. The services of Mamak Municipality, which is involved in waste management, for waste reduction and the activities of ITC-Mamak facility that provide waste recovery and integrated management are examined. In order to determine the behaviour, attitudes, knowledge levels and sensitivities of individuals who take the most important role in solid waste management, a 30-question questionnaire based on WEB was applied to 204 people over the age of 18 residing in Mamak. SPSS analysis was applied to the survey results and the margin of error of the study was 6.86 and the confidence interval was 95%. Frequency tables were created by performing normality analysis, ANOVA analysis, correlation and regression analyses on the obtained data. In the light of this information, the problems encountered in solid waste management were investigated and suggestions were presented. As a result, it is sufficient for the individuals who are surveyed to collect the solid wastes generated in the houses separately.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=a0OMTmEd_3mfOBxT8SiBTIzW_VY731N6VCGDcVAE1CIQiEmJZ-S6Mi5Gjs7rKvjN
https://hdl.handle.net/20.500.13091/5094
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

16
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.