Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/5066
Title: Lif donatılı yüksek performanslı geopolimer harçların dayanım ve dayanıklılık özellikleri
Other Titles: Strength and durability properties of fiber reinforced high performance geopolymer mortars
Authors: Yılmaz, Mustafa
Advisors: Keski̇n, Ülkü Sultan
Öztürk, Oğuzhan
Keywords: İnşaat Mühendisliği
Civil Engineering
Publisher: Konya Teknik Üniversitesi
Abstract: Tüm dünyada salgılanan mevcut CO2 salınımının yaklaşık %7-8'lik kısmının sahibi olan ve çok yüksek sıcaklıklarda üretilen (1400-1500°C) Portland Çimentosu (PÇ) bu kadar CO2 salınımı meydana gelmesi çok ciddi riskler içermektedir. Son verilere göre ülkemizde yıllık yaklaşık 105 milyon m3 çimento üretimi yapılmıştır. Bu durumun engellenmesi için Portland Çimentosuna (PÇ) kıyasla karbon ayak izi daha düşük bir malzeme olan geopolimer harçlar ön plana çıkmaktadır. Geopolimer harçların taban malzemesi olarak fabrika yan ürünlerini kullanması, basınç dayanımlarının ve durabilite özelliklerinin normal betonla yarışabilecek özelliklerde olduğu yadsınamaz olmakla beraber süneklik ve çekme dayanımı konusunda sorunlar teşkil etmektedir. Bu tez çalışmasında "%80 C Sınıfı Uçucu Kül + %20 Portland Çimentosu (PÇ)" karışımı ile geopolimer harç hazırlanmış ve sünekliğini arırmak için karışıma poliamid lifi (PL) ve PVA Lifi takviyesi yapılmıştır. Lif ilavesi ile karışımın şekil değiştirme kapasitesi artırılarak çoklu çatlak etkisi yaratılmak istenmiş yani malzemenin rijit yapıdan uzaklaşıp süneklik kazanması hedeflenmiştir. Bu kapsamda hazırlanan karışımın basınç dayanımı, üç noktalı eğilme dayanımı, dört noktalı eğilme dayanımı ve durabilite özellikleri (donma-çözülme, sülfat direnci ve SEM) incelenmiştir. Sonuç olarak, hazırlanan karışımın nihai basınç dayanımı 35,2 MPa olduğu, karışıma ilave edilen liflerin süneklik kapasitesini artırdığı gözlemlenmiştir. Lifsiz karışımda eğilme dayanımı 3,67 MPa iken lif ikamesi ile bu değer 5,6 MPa seviyesine yükselmiştir. Yapılan durabilite deneyleri ile donma-çözünmenin 90 çevrime kadar dayanım artışın olumsuz etkisi olmadığı, 90 çevrimde ise dayanımı azalttığı görülmüştür. %5 MgSO4'e maruz bırakılan numunelerin dayanımlarında azalma meydana geldiği görülmüştür.
The occurrence of this much CO2 emission in Portland cement (PC), which is the owner of approximately 7-8% of the current CO2 emission released all over the world and produced at very high temperatures (1400-1500°C), involves very serious risks. According to the latest data, approximately 105 million m3 of cement has been produced annually in our country. In order to prevent this situation, geopolymer mortars, which have a lower carbon footprint compared to Portland Cement, come to the fore. It is undeniable that geopolymer mortars use factory by-products as a base material and their compressive strength and durability properties can compete with normal concrete, but poses problems in terms of ductility and tensile strength. In this thesis, a geopolymer mortar was prepared with a mixture of "80% Class C Fly Ash + 20% Portland Cement" and polyamide fiber and pva fiber reinforcement were added to the mixture to improve its ductility. By increasing the deformation capacity of the mixture with the addition of fiber, it is aimed to create a multi-crack effect, that is, it is aimed that the material moves away from the rigid structure and gains ductility. In this context, the compressive strength, three-point bending strength, four-point bending strength and durability properties (freeze-thaw, sulfate resistance and SEM) of the prepared mixture were investigated. As a result, it was observed that the final compressive strength of the prepared mixture was 35.2 MPa, and the fibers added to the mixture increased the ductility capacity. While the flexural strength of the fiberless mixture was 3.67 MPa, this value increased to 5.6 MPa with fiber replacement. With the durability tests carried out, it was observed that freeze-thaw did not have a negative effect on the increase in strength up to 90 cycles, but decreased the strength in 90 cycles. It was observed that the strength of the samples exposed to 5% MgSO4 decreased.
URI: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=S2eMu1TIwY_v4mYv58xArxGFBFeNRMMUMJZjRPVNbveEJQdm35qajcxxIeov1K6Y
https://hdl.handle.net/20.500.13091/5066
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu

Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

8
checked on May 6, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.