Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/4478
Title: Agrega Gradasyonunun Bitümlü Sıcak Karışımların Marshall Parametreleri Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
Authors: Arslan, Deniz
Köse, Hüseyin
Abstract: Bu çalışmada, agrega gradasyonunun bitümlü sıcak karışımların fiziksel özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 2013 yılı Karayolu Teknik Şartnamesinde binder tabakası için tanımlanan gradasyon zarfı esas alınmıştır. Gradasyon zarfına ait ortalama, alt limit, üst limit değerleri ile birlikte alt ve üst limitlerin % 7 oranında ötelenmesiyle elde edilen beş farklı agrega gradasyonu oluşturulmuş ve her biri için ayrı ayrı Marshall tasarımları yapılmıştır. Gradasyon zarfının dışındaki değerler, çalışma esnasında oluşabilecek gradasyon hatalarının bitümlü karışımda meydana getirebileceği performans değişimlerinin öngörülebilmesi amacıyla çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen test verilerine göre agrega gradasyonunun bitümlü sıcak karışımların stabilite, akma, birim ağırlık (Dp), hava boşluğu oranı (Vh), bitümle dolu boşluk oranı (Vf), agregalar arasındaki boşluk oranı (VMA) ve Marshall katsayısı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Agrega dane boyutunun ortalama gradasyona kıyasla artmasının veya azalmasının Dp ve Vf değerlerinde azalma, VMA ve Vh değerlerinde artış meydana getirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, gradasyon zarfının üst limitine doğru stabilite değerlerinin arttığı görülmüştür.
URI: https://doi.org/10.29109/gujsc.1222037
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1184734
https://hdl.handle.net/20.500.13091/4478
ISSN: 2147-9526
Appears in Collections:TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections

Files in This Item:
File SizeFormat 
document (10).pdf1.07 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

38
checked on Apr 29, 2024

Download(s)

20
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.