Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/2970
Title: Türkiye'de bitümlü bağlayıcı karışımların dinamik modüllerinin belirlenmesine yönelik farklı yaklaşım
Authors: Çelik, Osman Nuri
Eyada, Saadoon Obaid
Aldakuky, Mohammed Ihsan
Abstract: Bitüm, güçlü, yapışkan ve dayanıklı özelliklerinden dolayı değerli bir yapı malzemesi olarak kabul edilmektedir. Bitümlü bağlayıcı viskoelastik bir malzemedir ve farklı iklim koşulları, trafik yükleri ve hız altında farklı davranışlara sahiptir. Bitümlü bağlayıcı karışımlarının Dinamik Modülü (E*), kaplama tasarımında önemli bir faktördür. Dolayısıyla, bu modülün belirlenmesi amacıyla yürütülen araştırmalara dayanarak Türkiye'deki Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), dinamik modülünün belirlenmesi için bir matematik modeli geliştirmiştir. Bu çalışma sırasında, bu modelin farklı iklim koşulları (sıcaklıklar) ve trafik hızları altında E * tayini için yeterli olmadığı görülmüştür. Türkiye'de farklı saf ve modifiye bitümlü bağlayıcıların test edilmesi için deneysel bir program yürütülmüştür. Sonuçlar, Türkiye'de (KGM) tarafından tavsiye edilen yeni Mekanistik- Ampirik Kaplama Dizayn Metodu (MAKDM) kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan bu yeni model, bu yeni tasarım yöntemin bir parçasıdır. Türkiye’de, E* modülünün belirlenmesi için yeni bir yaklaşım belirlenmiş ve önerilmiştir.
URI: https://doi.org/10.5505/pajes.2021.38085
https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/531924
https://hdl.handle.net/20.500.13091/2970
ISSN: 2147-5881
Appears in Collections:Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections

Files in This Item:
File SizeFormat 
PAJES-38085-RESEARCH_ARTICLE-EYADA.pdf977.18 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record



CORE Recommender

Page view(s)

48
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

150
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.