Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/2826
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKarakayacı, Özeren_US
dc.contributor.authorKarkın, Kübraen_US
dc.date.accessioned2022-09-13T07:38:52Z-
dc.date.available2022-09-13T07:38:52Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13091/2826-
dc.description.abstractSanayi devrimini takip eden süreçte değişen üretim biçimi kentleri biçimlendiren yeni unsurların ortaya çıkışını tetiklemiştir. 1960’ların sonunda doyuma ulaşan Fordist üretim yerini standartlaşmaya karşı çıkan ve daha esnek özelliğe sahip yeni bir üretim biçimine bırakmıştır. Artan rekabet koşulları ile ‘yerel’ unsurlar önem kazanmış ve yeni üretim mekânları ortaya çıkmıştır. Değişen üretim örgütlenmesinin sonucu olarak kırsal alanlar giderek dezavantajlı konuma gelmiş ve kentlere doğru sürekli bir nüfus akışı gözlemlenmiştir. Artan kent nüfusu kent sınırlarını tarım arazilerine taşımış ve tarımsal üretim alanları giderek küçülmeye başlamıştır. Bu gelişme, planlama yazınında kentleşme baskısı altındaki bu alanların korunmasına yönelik çalışmaları gündeme getirmiştir. Kentli nüfusun ihtiyaçlarındaki değişim sağlıklı gıdaya erişim ve sağlıklı gıda kullanımı gibi konuları yerel ve sürdürülebilir alternatif gıda sistemleri özelinde planlama gündemine sokmuştur. Bunun sonucu olarak güvenli gıdaya erişebilme, alternatif gıda ağları ile kırın değer ve önemine yönelik tartışmaların planlama pratikleri içerisinde giderek öneminin arttığı gözlenmiştir. Bu çerçevede, çalışmada ekonomik yeniden yapılanma bağlamında üretim örgütlenmesindeki gelişmelerin mekânsal sonuçlar ve etkileri, gıda tedarik zinciri üzerinden tartışılmıştır. Ekonomik söylemlerde meydana gelen kırılmaların sonucu olarak üretim örgütlenmesinin değişimini gıda sektörü örneğinde incelemek hedeflenmiştir. Kır ve kent arasındaki keskin sınırların ortadan kalktığı ve kırın öneminin yerel kalkınma paradigmaları bağlamında yeniden önem kazandığı varsayımı üzerinden yeni gıda coğrafyasına ilişkin kuramsal tartışmalar yapılmıştır.en_US
dc.description.abstractAfter the industrial revolution, the changing mode of production triggered the emergence of new components that shaped cities. Fordist production left its place to a new production style which opposed to standardization and had a more flexible feature. With increasing competition conditions, ‘local’ elements gained importance and new production spaces emerged. Rural areas have become increasingly disadvantaged as a result of changing production organization, and a steady flow of population towards the cities was observed. The increasing urban population has moved the city borders to agricultural lands and agricultural areas have started to decrease gradually. The change in the needs of the urban population has inserted into the agenda of planning issues to protect these areas under the pressure of urbanization and have the role of local and sustainable alternative food systems through matters access to healthy food and healthy food. As a result, it has been observed that the importance of discussions on access to safe food, alternative food networks and the value of rural areas has become increasingly important in planning practices. In this context, the spatial consequences and effects of developments in production organization in the context of economic restructuring are discussed through the food supply chain. It is aimed to examine the change of production organization as a result of the breakdowns in economic discourses in the case of food sector. Theoretical discussions on the new food geography have been made on the assumption that the sharp boundaries between the rural and urban areas have disappeared and the importance of the rural has regained importance in the context of local development paradigms in this paper.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherİdealkent Yayınlarıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectÜretim Örgütlenmesien_US
dc.subjectYeni Gıda Coğrafyasıen_US
dc.subjectGıda Tedarik Zincirien_US
dc.subjectYerel Kalkınmaen_US
dc.subjectOrganization of Productionen_US
dc.subjectThe New Geography of Fooden_US
dc.subjectFood Supply Chainen_US
dc.subjectLocal Developmenten_US
dc.titleÜretim Örgütlenmesinin Mekânı Olarak Gıda Tedarik Zincirien_US
dc.title.alternativeFood Supply Chain as a Place of Production Organizationen_US
dc.typeConference Objecten_US
dc.relation.publication4. Uluslaraarası Kent Araştırmaları Kongresi 16-17-18 Ekim 2019 Ankara Bildiriler Kitabıen_US
dc.contributor.affiliationFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümüen_US
dc.contributor.affiliationFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümüen_US
dc.relation.isbn9786056892776en_US
dc.description.startpage1096en_US
dc.description.endpage1110en_US
dc.departmentFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9001-4163en_US
dc.authorid0000-0001-9610-3052en_US
dc.institutionauthorKarakayacı, Özeren_US
dc.institutionauthorKarkın, Kübraen_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Ulusal - Kurum Öğretim Elemanıen_US
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextembargo_20300101-
item.languageiso639-1tr-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypeConference Object-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.dept04.03. Department of Urban and Regional Planning-
crisitem.author.dept04.03. Department of Urban and Regional Planning-
Appears in Collections:Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Koleksiyonu
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ök.pdf
  Until 2030-01-01
621.14 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

186
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

8
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check





Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.