Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/2031
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAyyıldız, Hamide Filiz-
dc.contributor.authorTopkafa, Mustafa-
dc.contributor.authorSherazi, Syed Tufail Hussain-
dc.contributor.authorMahesar, Sarfaraz Ahmed-
dc.contributor.authorKara, Hüseyin-
dc.date.accessioned2022-02-26T20:54:24Z-
dc.date.available2022-02-26T20:54:24Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.issn2667-8055-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36306/konjes.913439-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/konjes/issue/66048/913439-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1698707-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13091/2031-
dc.descriptionDergiPark: 913439en_US
dc.descriptionkonjesen_US
dc.description.abstractIn this study, the chemical composition and oxidative stability of cold-pressed flaxseed, black seed, pumpkin seed, walnut seed, and poppy seed oils were examined. The results showed that the seed oils contained appreciable amounts of unsaturated fatty acids (above 79 %). Polyunsaturated fatty acids, particularly linoleic acids were dominant, with values ranging from 53.24 % - 71.37 % of the total amount of fatty acids except for pumpkin seed oil. Tocols content was found to be between ~ 490-932 mg kg-1, and the flaxseed oil exhibited the highest levels of total tocopherols (977.47 mg kg-1) under the experimental conditions. While, the highest PV was found in walnut seed oil (2.81 meq O2 kg-1), and the highest content of FFAs was reported for flaxseed oil (1.82 %). OSI values were 4.15, 3.57, 4.31, 3.98 and 4.92 h for the flaxseed, black seed, pumpkin seed, walnut seed, and poppy seed oils, respectively. The obtained data suggest that the seed oils in this study may serve as special dietary sources.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, soğuk pres keten tohumu, çörek otu, kabak çekirdeği, ceviz ve haşhaş tohumu yağlarının kimyasal bileşimi ve oksidatif stabilitesi incelenmiştir. Sonuçlar, çekirdek yağlarının kayda değer miktarlarda doymamış yağ asitlerini içerdiğini (% 79'un üzerinde), bunlar arasında ise çoklu doymamış yağ asitlerinin, özellikle de linoleik asitlerin, kabak çekirdeği yağı hariç diğer yağlardaki toplam yağ asidi miktarının % 53.24 ile % 71.37'si arasındaki değerlerde baskın olduğunu göstermiştir. Yağların tokol içeriği ~ 490-932 mg kg-1 arasında bulunmuş ve deney koşullarındaki en yüksek toplam tokoferol düzeyi (977.47 mg kg-1) keten tohumu yağında tespit edilmiştir. En yüksek PV değeri ceviz yağında rapor edilmiş (2.81 meq O2 kg-1), en yüksek FFA içeriği ise keten tohumu yağında (%1.82) bulunmuştur. OSI değerleri; keten tohumu, çörek otu, kabak çekirdeği, ceviz ve haşhaş tohumu yağları için sırasıyla 4.15, 3.57, 4.31, 3.98 ve 4.92 saat olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, bu çalışmadaki tohum yağlarının özel diyet kaynakları olarak kullanılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherKonya Technical Universityen_US
dc.relation.ispartofKonya Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCold pressed seed oilsen_US
dc.subjectFatty acid compositionen_US
dc.subjectTocol profileen_US
dc.subjectOxidative stabilityen_US
dc.subjectRancimaten_US
dc.subjectSoğuk pres tohum yağlarıen_US
dc.subjectYağ asit kompozisyonuen_US
dc.subjectTokol profilien_US
dc.subjectOksidatif stabiliteen_US
dc.subjectRansımaten_US
dc.titleINVESTIGATION OF THE CHEMICAL CHARACTERISTICS AND OXIDATIVE STABILITY OF SOME COMMERCIAL COLD-PRESSED OILSen_US
dc.title.alternativeBazı Ticari Soğuk Pres Yağların Kimyasal Özelliklerinin ve Oksidatif Kararlılığının İncelenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.36306/konjes.913439-
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage904en_US
dc.identifier.endpage916en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid492137en_US
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypeArticle-
item.fulltextWith Fulltext-
crisitem.author.dept07. 04. Department of Chemistry and Chemical Processing Technologies-
Appears in Collections:Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleskiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.36306-konjes.913439-1698707.pdf592.73 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

110
checked on Apr 15, 2024

Download(s)

70
checked on Apr 15, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.