Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/1370
Title: Beyaz peynir, çiğ süt, kıyma ve İnegöl köftede Staphylococcus aureus kaynaklı intoksikasyon riskini değerlendirmede kültür ve immunolojik yöntemlerin karşılaştırılması
Other Titles: Comparison of cultural and immunological methods for the evaluation of foodborne intoxications risk caused by Staphylococcus aureus in white cheese, raw milk, minced meat and Inegol meatball
Authors: Telli, Nihat
Yörük, Gamze Nuray
Telli, Arife Ezgi
Cebirbay, Muhammed Ali
Sayar, Ahmet Güner
Issue Date: 2018
Abstract: Amaç: Konya’da tüketime sunulan beyaz peynir, çiğ süt, kıyma ve İnegöl köfte örneklerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitelerinin ortaya konması ve Staphylococcus aureus (S. aureus) kontaminasyonu ile toksin varlığının tespiti amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada beyaz peynir (n=50), çiğ süt (n=50), kıyma (n=50) ve İnegöl köfte (n=50) olmak üzere 200 numune kullanılmıştır. Numuneler fiziksel ve kimyasal (pH, asidite ve kuru madde) ve mikrobiyolojik [toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam psikrofilik aerobik bakteri (TPAB), koliform, laktik asit bakterisi (LAB), S. aureus] açıdan değerlendirilmiştir. Stafilokokal enterotoksinlerin (SEs) varlığı enzymelinked fluorescent immunoassay’a (ELFA) dayalı VIDAS Staph enterotoksin kiti ile araştırılmıştır. Bulgular: Çiğ süt, beyaz peynir, kıyma ve İnegöl köftelerde ortalama pH değerleri sırasıyla, 6.53, 4.82, 5.99 ve 6.63; kuru madde değerleri % 12.51, % 37.71, % 38.97, % 49.70 ve laktik asit cinsinden asiditeleri de % 0.16, % 0.67, % 0.08 ve % 0.40 olarak bulundu. TMAB sayıları 4.53 - 9.86 log10kob/g-ml; TPAB 3.39 - 7.69 log10kob/g-ml; koliform bakteri 2.04 - 8.53 log10kob/g-ml; LAB 2.90 - 7.64 log10kob/g-ml ve S. aureus sayıları 2.61 - 6.46 log10kob/g-ml arasında bulundu. İnegöl köfte örneklerinin 1’i (% 2) ve kıyma örneklerinin 29’unda (% 58) SEs tespit edildi. Öneri: S. aureus'un tüm suşlarının SE’lerin üretiminden sorumlu olmamalarından dolayı stafilokokal gıda intoksikasyonlarının değerlendirilmesinde ve güvenli gıda üretiminde kültürel yöntemlerle birlikte SE varlığının araştırılmasının da önemli olduğu düşünülmektedir
Aim: The objective of this study was to analyze the physical, chemical and microbiological quality of white cheese, raw milk, ground meat and İnegöl meatballs and to determine the contamination of Staphylococcus aureus (S. aureus) and presence its’ toxin. Materials and Methods: A total of 200 samples including white cheese (n=50), raw milk (n=50), ground meat (n=50) and İnegöl meatballs (n=50) were collected. The samples were evaluated in terms of classical cultural microbiological methods total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total psychrophilic aerobic bacteria (TPAB), coliform, lactic acid bacteria (LAB) and S. aureus], physical and chemical analyzes (pH, acidity and, dry matter). The presence of staphylococcal enterotoxins (SEs) was investigated using the VIDAS Staph enterotoxin kit based on enzymelinked fluorescent immunoassay (ELFA). Results: Average pH values in raw milk, white cheese, minced meat and İnegöl meatballs were 6.53, 4.82, 5.99 and 6.63; dry matter values were 12.51%, 37.71%, 38.97%, 49.70%, and the total lactic acidities were 0.16%, 0.67%, 0.08% and 0.40%, respectively. TMAB (4.53-9.86 log10CFU/g-ml), TPAB (3.39-7.69 log10CFU / g-ml), coliform bacteria (2.04-8.53 log10CFU/gml), LAB (2.90-7.64 log10CFU/g-ml) and S. aureus (2.61-6.46 log10CFU/g-ml) were counted across a wide range. SEs was detected in 1 (2%) of İnegöl meatball samples and 29 (58%) of ground meat samples. Conclusion: Since all strains of S. aureus are not responsible for the production of SEs, it should be considered to detect the SE together with cultural methods in the evaluation of staphylococcal food intoxications and production of safe food.
URI: https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2018.207
https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpneE16SXlNZz09
https://hdl.handle.net/20.500.13091/1370
ISSN: 1309-6958
2146-1953
Appears in Collections:Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleskiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections

Files in This Item:
File SizeFormat 
447a3e38-68f6-428b-b274-34eb4813576a.pdf1.39 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

108
checked on Jan 23, 2023

Download(s)

24
checked on Jan 23, 2023

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.