Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/3102
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTelli, Arife Ezgi-
dc.contributor.authorTelli, Nihat-
dc.contributor.authorDoğruer, Yusuf-
dc.contributor.authorBiçer, Yusuf-
dc.date.accessioned2022-10-08T20:51:33Z-
dc.date.available2022-10-08T20:51:33Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn1308-0679-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.47027/duvetfd.1095611-
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1099007-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13091/3102-
dc.description.abstractAraştırmada, deniz ürünlerinde halk sağlığı bakımından yüksek riskli olarak tanımlanan Vibrio parahaemolyticus, V. vulnificus ve V. cholerae’nın varlığının belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla örneklerde etken tespiti için hızlı ve etkin bir yöntem olan İlmiğe Dayalı İzotermal Amplifikasyon (Loop Mediated Isothermal Amplification, LAMP) metodu kullanıldı. Araştırma materyali olarak farklı satış noktalarından temin edilen dondurulmuş deniz ürünleri kullanıldı (n=212). Örneklerde klasik kültür yöntemiyle etken izolasyonu için ISO / TS 21872-1:2007 ve ISO 21872-2:2007 yöntemleri uygulandı. Elde edilen şüpheli izolatlarda gerçekleştirilen DNA ekstraksiyonu sonrasında genus spesifik PCR reaksiyonuyla gyrB1 gen bölgesi hedeflenerek Vibrio spp. varlığı doğrulandı. Pozitif örneklere V. parahaemolyticus, V. vulnificus ve V. cholerae için sırasıyla toxR, vvhA ve ompW hedef gen bölgelerine yönelik LAMP primer setleri kullanılarak turbidite bazlı Real-Time LAMP uygulandı. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, klasik kültürel yöntemle örneklerin %16.98’inde (36/212) Vibrio spp. kontaminasyonu olduğu belirlendi. Bununla birlikte Vibrio spp. pozitif izolatlarda LAMP reaksiyonu bulgularına göre V. cholerae varlığı tespit edilemezken V. parahaemolyticus ve V. vulnificus kontaminasyon düzeyleri ise sırasıyla %36.1 (13/36) ve %5.5 (2/36) olarak saptandı. Bu çalışma, dondurulmuş muhafaza uygulanarak satışa sunulan deniz ürünlerinde V. parahaemolyticus ve V. vulnificus gibi patojenik suşların varlığının tespiti ve bu gıdaların vibriosis bakımından önemini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda deniz ürünlerinde dondurulmuş muhafaza öncesi mikrobiyal kalitenin ve muhafaza esnasındaki koşulların ve hijyenik standartların oluşturulmasının önemli olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofDicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDondurulmuş deniz ürünlerien_US
dc.subjectLAMPen_US
dc.subjectVibrio spp.en_US
dc.titleDondurulmuş Deniz Ürünlerinde Vibrio spp.’nin İlmiğe Dayalı İzotermal Amplifikasyon (Loop Mediated Isothermal Amplification, LAMP) Yöntemiyle Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.47027/duvetfd.1095611-
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümüen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage14en_US
dc.identifier.endpage19en_US
dc.institutionauthorTelli, Nihat-
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1099007en_US
item.languageiso639-1tr-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept07. 24. Depatment of Food Processing /FoodTechnology Programme-
Appears in Collections:Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Koleskiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.47027-duvetfd.1095611-2341396.pdf423.06 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

274
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

32
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.