Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.13091/2026
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKaplan, Yusuf-
dc.contributor.authorTaşar, Sercan-
dc.contributor.authorYıldırım, Mehmet-
dc.date.accessioned2022-02-26T20:54:24Z-
dc.date.available2022-02-26T20:54:24Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.issn2667-8055-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.36306/konjes.790372-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/konjes/issue/60526/790372-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.13091/2026-
dc.descriptionDergiPark: 790372en_US
dc.descriptionkonjesen_US
dc.description.abstractIn this study, the microstructural properties and hardness of five different commercial aluminum alloys containing various amount of Zn and Mg have been investigated. After production, the alloys were solutionized at 500°C for 1 hour and subsequently aged at 200°C for 1, 4 and 16 hours.Microstructural properties such as size, amount, distribution and morphology of constituent phases were not much changed with respect to aging condition or Zn and Mg content. However, certain amount of coarsening was observed in the microstructures of 16 h aged all specimens due to overaging. After aging treatment, the hardness values of all investigated compositions increased significantly. For all compositions, the peak hardness was observed for 4 h aged specimens.en_US
dc.description.abstractBu çalışma kapsamında, farklı oranlarda Zn ve Mg içeren 5 adet ticari Al döküm alaşımının mikroyapısal özellikleri ve sertlik değerleri incelenmiştir. Alaşımlara üretildikten sonra 500°C sıcaklıkta 1 saat süre ile çözeltiye alma işlemi uygulanmış sonrasında 200°C sıcaklıkta 1, 4 ve 16 saat boyunca yaşlandırma ısıl işlemine maruz bırakılmıştır. Mevcut fazların miktarı, dağılımı, büyüklüğü ve morfolojisi gibi mikroyapısal özellikler alaşımların bileşimine ve yaşlandırma işlemi süresine göre pek fazla değişmemiştir. Sadece 16 saat yaşlandırma sonucu mikroyapıda aşırı yaşlandırmaya bağlı irileşme gözlemlenmiştir. İncelenen tüm alaşımların sertlik değerleri yaşlandırma sonucu önemli ölçüde artmış olup tüm alaşımlar pik (en yüksek) sertlik değerlerine 4 saat yaşlandırma süresinde ulaşmışlardır.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherKonya Technical Universityen_US
dc.relation.ispartofKonya Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAluminum alloysen_US
dc.subjectMicrostructureen_US
dc.subjectAgingen_US
dc.subjectHardnessen_US
dc.subjectAlüminyum alaşımlarıen_US
dc.subjectmikroyapıen_US
dc.subjectyaşlandırmaen_US
dc.subjectsertliken_US
dc.titleInvestigation of the Structural Properties of Age-Hardenable Commercial Aluminum Alloys with Various Zn and Mg Contentsen_US
dc.title.alternativeFARKLI Zn ve Mg İÇERİĞİNE SAHİP YAŞLANDIRILABİLİR TİCARİ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.36306/konjes.790372-
dc.departmentFakülteler, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage122en_US
dc.identifier.endpage128en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid441988en_US
item.languageiso639-1en-
item.fulltextWith Fulltext-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeArticle-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
crisitem.author.dept02.11. Department of Metallurgical and Materials Engineering-
Appears in Collections:Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Koleksiyonu
TR Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu / TR Dizin Indexed Publications Collections
Files in This Item:
File SizeFormat 
10.36306-konjes.790372-1608232.pdf1.11 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record



CORE Recommender

Page view(s)

128
checked on Apr 22, 2024

Download(s)

52
checked on Apr 22, 2024

Google ScholarTM

Check




Altmetric


Items in GCRIS Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.